tisdag 20 mars 2012

Boikot - Spansk Punk

Dags att gå tillbaks till vad man skulle kunna kalla mina musikaliska rötter med lite gammal hederlig spansk punk. Finns en mängd spanska och även sydamerikanska punkband. De flesta satte igång under åttiotalet förmodligen som Ebba Grön influerade av band som The Ramones, Six Pistols och The Clash. Många av de spanska punkbanden är riktiga nötare och de håller på än idag trots så inga korta intensiva karriärer som Six Pistols här inte.

Punken handlar/handlade ju mångt och mycket om social kritik och ifrågasättande av samhället. Tycker det därför är intressant att jämföra texter mellan olika band från olika länder. Där The Clash sjöng om upplopp i White Riot eller de obefintliga möjligheterna i livet i Career Opportunities var Ebba Gröns musik mer fokuserad på gråheten och tristessen i Sverige på 70-talet. Skulle vilja säga att texterna och musiken även om den är snarlik präglas en hel del av bandets ursprungsland. Detta ger mig ett trovärdighetsproblem när jag lyssnar på spansk punk från 80-talet. Visserligen är jag inte spanjor så har kanske ingen rätt att uttala mig men när många av dessa band bildades och satte igång var det mindre än 10 år sedan Franco dog och Spanien införde demokrati. Fanns säkert mycket som var fel eller dåligt i Spanien men i ett historiskt perspektiv kan man tycka att det kanske inte fanns speciellt mycket att klaga på.

Boikot bildades i slutet på 80-talet 1987 så man kanske till viss del kan vara ursäktat av att det i alla fall va tio år sedan demokratin infördes samt att man då vant sig vid vissa rättigheter och nu tänkte mer på ett bättre liv en bättre värld. Har egentligen inte lyssnat super mycket på Boikot men lyssnade igenom en del låtar härom veckan och mycket man gjort är riktigt bra. Även om jag är lite tveksam till uppriktigheten hos den spanska punken så tycker jag trots allt att det går alldeles utmärkt att lyssna på musiken.

Inés
Den låt som från första början fick mig att upptäcka Boikot. Ganska säker på att detta är en cover samt att ursprungslåten från okänd artist finns med i någon gammal spansk lärobok jag hade. Hur som helst riktigt bra låt.


Kualqiier Dia
Populäraste låten på Spotify. Gillar vissa delar av texten skarpt. Eller vad sägs om:
hasta los mismo huevos mecago en dios ....
te pueden joder......


De espaldas al Mundo
Och till sist ännu en klassisk punklåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar