onsdag 2 november 2011

Habana Blues-Kubansk film

Hm, ett inlägg i oktober alldeles för dåligt har egentligen hur mycket som helst att skriva om så får skylla på tidsbrist:), ett inlägg i veckan borde jag hinna med fortsättningsvis.

Har nu blivit dags att nära oss Kuba. Kuba är nog det spansk talande land som bidragit med absolut mest musik åtminstone i förhållande sett till folkmängd. Som en av världens få kvarvarande kommunistdiktaturer är det också ett ständigt omdebatterat land, även om hela det hela egentligen mest är en sorglig sörja skapad av en i raden av världens maktfullkomliga dårar.

Habana Blues är en fransk-spansk-kubansk film där handlingen utspelar sig på Kuba. Filmen går under genren musikal och vann Goya priset för bästa musik 2005. Tillsammans med filmen släpptes också ett album med filmmusiken. Huvudpersonerna Ruy och Tito är två unga kubanska musiker som drömmer om att slå igenom och därmed få ett bättre liv vilket inte är helt enkelt när hemlandet är Kuba. Ruy har dessutom problem i hemmet då hans sambo funderar på att lämna Kuba för att söka lyckan i USA. Tycker wikipedia sammanfattar filmen på ett bra sätt med denna mening: El arte contra el comercio, el nacionalismo contra el globalismo y el comunismo contra el capitalismo son los temas sobre los que trata la película.

Det jag framförallt gillar med Habana Blues är att musiken verkligen är anpassad efter filmen. Lyssnar man på musiken tänker man tillbaks på filmen och minns de scener då låtarna spelades eftersom texterna på ett mycket bra sätt beskriver det som utspelas eller vill sägas i de scener musiken används. Så sammanfattningsvis är Habana Blues en grym film som växer betydligt efter det att man sett filmen och lyssnat in sig på musiken. Mitt råd är därför att lyssna på musiken, se filmen och lyssna sen på musiken igen. Nedan har ni mina favoritlåtar från Habana Blues


Arenas de soledad
Arenas de soledad, handlar kort och gott om att gång på gång börja om på nytt efter alla ha gått igenom en av alla livets motgångar.



En todas partes
En todas partes sammanfattar på ett urmärkt sett många kubaners situation idag. Vilket innebär att låten beskriver kärleken till Kuba, ditt hemland dit du om du flytt diktaturen inte kan återvända. Alternativ om du nu bor kvar på Kuba, den längtan du har efter de vänner och släktingar som flytt diktaturen och bosatt sig i andra delar av världen. Gemensamt för båda alternativen är att gränser, nationer och politik många gånger hindrar kubaner från att träffa de personer som står dem närmast. Att återvända till Kuba om man en gång flytt är inte ett alternativ.



Habana Blues solo tu y yo
Solo tu y yo, en låt om Habana samt om att svika den man älskar.



Amanecer
Amanecer, gryningen eller framtiden för ett folk vars enda alternativ till ett bättre liv många gånger varit att på en flotte fly till USA. Beslutet är dock inte lätt då det också innebär att dörren till Kuba är stängd för många år framåt.



Escape-Rebelion
Rebelion, helt hysterisk hårdrockslåt som smugits in mitt i filmen. Har egentligen inte mycket med filmens handling att göra men ändå intressant. Mot vem syftar de att upproret ska göras? Castro eller den tidigare diktatorn Baptista? För eller emot Castro? Tycker man kan tolka låten precis som man vill.