lördag 25 juni 2011

El Sueño de Morfeo

Vi fortsätter med andra inlägget och den andra spanska skivan jag laddade ned, nämligen albumet El Sueño de Morfeo med gruppen El Sueño de Morfeo. Måste här påpeka att jag lyssnar på många olika sorters musik. Det som jag dock aldrig lyssnar på är alla dessa hits som produceras för att spelas stenhårt på radio under ett halvår för att sedan glömmas bort totalt. Utmärkande för 95 procent av musiken som pumpas på radio är en melodi som folk lätt känner igen och gillar samt totalt meningslösa texter om kärlek lycklig som olycklig. Oftast skriver artisten som framför låten inte ens låtarna själv utan istället får låtskrivare som Max Martin(om han nu heter så) äran fixa fram de nya hitsen. Artister som Britney Spears mm är därför något av det värsta jag vet.

El Sueño de Morfeo kan utan problem placeras i denna grupp av artister. Texter mer eller mindre utan innehåll, en väl producerad video och en snygg tjej som frontfigur och sångare. Man säljer hyfsat med skivor(hittills 400 000 enligt wikipedia) och spelas på radio vid varje skivsläpp tack vare ett skivbolag med finansiella muskler. Dock kommer man aldrig gå till historien för något och ingen kommer någonsin att sakna gruppen den dagen de väljer att lägga ned.

Dock fyller alla dessa meningslösa kärlekslåtar en funktion när man som nybörjare försöker lära sig ett nytt språk eftersom att vissa saker upprepas i alla oändlighet. Te quiero, te amo, no me dejes siempre te voy a amar, perdoname mm, listan på fraser kan göras lång. Fördelen med detta är att det är hyfsat enkelt att hänga med och förstå texterna vilket gör att självförtroendet samt motivationen för att fortsätta lära sig spanska ökar. Jag lyssnade därför väldigt mycket på El Sueño de Morfeo under min tid i Sevilla. Idag måste det vara år sen jag lyssnade på dem sist men spelar nu när jag skriver inlägget några av låtarna och känner fortfarande igen dem väl. Avslutar med några låtar för den som är intresserad. Först den låt jag nog tycker bäst om "Esta soy yo", "Nunca Volverá" för att ge ett exempel på en ganska meningslös låt samt tillslut "Ojos de Cielo".





onsdag 22 juni 2011

2006

Då kör vi igång bloggen. Tänkte börja från början. Februari 2006 och en ung förvirrad svensk har just anlänt till Sevilla, Andalusien, Spanien för ett halvår studier vid la Facultad de Ciencias Economicas y Empresariales. Med ett års spanska på halvfart vid sidan av mina andra studier kände jag mig alltifrån säker på språket. Blev en hektisk början då det allt som oftast var svårt att förstå var man över huvud taget skulle befinna sig plus att boende skulle ordnas på plats. Av det som sades till mig förstod jag uppskattningsvis 10-20 procent.

Eftersom jag på hostalet inte hade tillgång till internet blev det många besöka på olika internetcaféer. Jag tror att det var under något av alla dessa besök som jag började känna igen vissa av låtarna som spelades på radio. Börjar därför presentationen av min spanska musik med det som i början på 2006 var en av de mest spelade låtarna i Spanien: Julieta Venegas med Me Voy. Om Julieta Venegas vet jag egentligen inte speciellt mycket förutom att hon är en känd artist från Mexico. Hennes musik är relativt långsam vilket är mycket fördelaktigt när man är nybörjare inom ett språk. Det gick faktiskt att förstå enstaka ord av vad hon sjöng vilket jag var mycket nöjd med. Tog därför inte lång tid innan jag hade laddat ned hela albumet Limon y Sal vilket jag lyssnade otroligt mycket på under mitt halvår i Sevilla. Ser också att hon faktiskt har en svensk wikipedia sida vilket kanske kan vara intressant:


http://sv.wikipedia.org/wiki/Julieta_Venegas