lördag 21 januari 2012

Mecano

Avslutade förra året men lite spanska nyårslåtar, tog då med Un año mas med Mecano. Mecano är en av Spaniens genom tiderna mest populära grupper.

Mecano bildades 1979, bara fem år efter Francos död vilket jag tycker är oerhört viktigt/intressant när man lyssnar på Mecano. Mecanos texter tar nämligen upp upp teman som fest, droger, fylla, sex och homosexualitet. Ämnen som i Sverige och stora delar av världen idag inte är speciellt uppseendeväckande. Men Spanien under Franco var ett annat land. Kvinnor skulle inte gå lättklädda(spanjorerna blev minst sagt chockerade när de första svenska charterturisterna klädda i bikini började strömma in), allt annat än att vara oskuld när man gifte sig var en skam, på kvällarna skulle folk stanna inne, homosexualitet var givetvis förbjudet mm. Spanien var helt enkelt under Francos styre ett extremt konservativt land. Dock var mycket av dessa konservativa värderingarna påtvingade folket. Spanska inbördeskriget mellan 1936-1939 handlade mycket om detta då de republikanerna inte uppskattade det kyrkan stod för.

Situationen förändrades därför mycket snabbt när Franco dog. Folk började åter röra sig ute nattetid, diskotek mm öppnade upp och drogerna flödade in. En stor del av befolkningen behöll dock sina konservativa värderingar och även om Spanien sedan Francos död blivit allt mindre konservativt går inte förändringar som denna på en dag. Ämnen som droger, homosexualitet och sex var därför mycket känsliga när Mecano 1979 bildades. Var själv inte med på den tiden men man kan tänka sig att gruppen hos många kretsar i samhället väckte starka känslor med texter som på den tiden betraktades som mycket extrem.

Mecanos musik kan bäst beskrivas som synth, disco, pop. Idag kanske texterna inte betraktas som speciellt extrema men enligt min uppfattning är många av låtarna helt tidslösa, vilket säkert har bidragit till gruppens popularitet. Även många yngre spanjorer har lyssnat på gruppen man nådde även framgång i andra europeiska länder då en del låtar även har släppts på franska.

Hoy No Me Puedo levantar
Bandets första singel och enligt mig den bästa mest klassiska låten. Alla har vi någon gång upplevt en riktigt ordentlig bakfylla och Mecano beskriver denna underbara känsla på ett alldeles utmärkt sett.
Una Rosa Es Una Rosa
Som nästan alla spanska grupper var Mecano givetvis tvungna att i en låt använda sig av flamenco. Något jag gillar, resultatet kan därför inte bli annat än bra. Spansk musik när den är som bäst.Mujer Contra Mujer
Megahit från 1986, en av de första låtarna som handlade om kvinnlig kärlek(homosexualitet). Översatt till franska och italienska. Än idag den utländska låt som legat längst på tid som etta på topplistan i Frankrike. Nådde även förstaplatsen i nästan alla länder i Sydamerika vilket är lite intressant då många av dessa länder på den tiden hade dödsstraff för homosexualitet. Man kan tänka sig att mer än en katolsk präst satte kaffet i halsen när denna låt spelades på radio.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar