söndag 18 september 2011

Spanska fotbollslåtar

Dags för ännu ett inlägg. Eftersom spanska ligan i fotboll just dragit igång tyckte jag det var passande med ett inlägg tillägnat spanska fotbolls låtar. En bra fotbolls låt definieras efter en extremt simpel och många gånger dålig text följt av en ännu simplare refräng som ska vara lätt att sjunga med i. I Spanien har många klubbars låtar många många år på nacken vilket gör dem väldigt välkända. Här kommer min topplista.

1. El Himno Oficial Del Centernario Del Sevilla F.C
Sevillas officiella låt är helt klart min favorit, kan här i viss mån vara färgad av vilket lag som är mitt favoritlag. Men refrängen har en tendens att fastna i huvudet hos dem som lyssnar. För att vara en spansk fotbolls låt är låten relativt ung. Låten skrevs 2006 av El Arrebato på beställning av Sevillas president del Nido. El Arrebato är en välkänd artist i Spanien som haft stora framgångar. Den andalusiska kulturen finns representerad i låten i form av flamenco klappande. Observera att publiken på Sevillas matcher för övrigt klappar dessa flamencotakter för att få igång laget istället för det traditionella 1-2 klappandet. Allt som allt en grym fotbollslåt som skapar en grym stämning när laget går in till match ackompanjerat av en publik som sjunger med genom hela låten.2. Himno del Fútbol Club Barcelona - Cant del Barça
Nummer två på listan är visserligen inte en spansk låt då språket är katalanska men Katalonien tillhör än så länge Spanien. Här pratar vi om en låt med en lång tradition då den skrevs redan 1974. Har själv bott i Barcelona man märker av den katalanska nationalismen över allt men den är aldrig så tydlig som när Barca marscherar in till Cant del Barça och hela publiken står upp fulla av stolthet för att sjunga med i slutklämmen Barca Barca Barca. På senare år har en mängd artister börjat gör egna tolkningar som de framför i samband med Barcas matcher men ingen kommer egentligen i närheten av orginalet.3. Himno del Real Madrid CF
Världens genom tiderna mest framgångsrika klubb(om än inte de senaste åren) måste givet ha en plats på listan. Real har som Barca en traditionell låt ackompanjerad av orkester musik. Låten representerar också Reals traditionella värden(fram till förra säsongen), dvs viljan att vinna samt ett sportsligt uppträdande på och utanför planen. Till sist finns även refrängen där med hala madrid hala madrid.

Mitt personligt bästa minne av låten är från en eftersändning av El Clasico på TV4 Sport. Zapade in med fem minuter kvar av säsong 2008/2009s el clasico. Barca avslutade just en total förnedring av Real i en match de vann med 6-2 på Reals hemmaplan. De fem sista minuterna karaktiserades av en total uppgivenhet hos realspelarna inför sin hemma publik medans många i publiken redan gått hem. Att El Himno del Real Madrid då satte på efterslutsignalen som vanligt gjorde situationen surrealistiskt komisk, då realspelarna vandrade runt förnedrade inför sin hemma publik samtidigt som musiken i högtalarna talade om det stolta storlaget Madrid som alltid går för vinst mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar